ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Ορισμός:
Ρινική φλεγμονή που χαρακτηρίζεται από φτέρνισμα , ρινόρροια και απόφραξη. Μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό του φάρυγγα και του επιπεφυκότα, δακρύρροια και παραρρινοκολπίτιδα. Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα συνήθως προκαλείται από έκθεση σε γύρη, ειδικά από γρασίδι , δέντρα, αγριόχορτα. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται συνήθως στην επαφή με οικιακή σκόνη που περιέχει αντιγόνα από ακάρεα και με τρίχες ζώων. Η απόφραξη του ρινικού πόρου μπορεί να δημιουργήσει δευτεροπαθή παραρρινοκολπίτιδα, με ή χωρίς βακτηριακή επιμόλυνση.
Κλινική εξέταση:
O ρινικός βλεννογόνος μπορεί να είναι πλαδαρός ή ερυθυματώδης. Μπορεί να υπάρχουν ρινικοί πολύποδες , οι επιπεφυκότες να είναι φλεγμονώδεις ή ερυθυματώδεις . Μπορεί να υπάρχουν εκδηλώσεις άλλων αλλεργικών καταστάσεων π.χ. άσθματος , εκζέματος.
Διαφορική Διάγνωση:
Αγγειοκινητική ρινίτιδα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, εγκυμοσύνη με οίδημα του ρινικού βλεννογόνου, φαρμακογενής ρινίτιδα, μη αλλεργική ρινίτιδα με ηωσινοφιλία, ρινίτιδα από χρήση α-αδρενεργικών ουσιών
Θεραπεία :
Διατροφικά στοιχεία / Φυτικά εκχυλίσματα για
Λοιμώξεις
Να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση με αντιϋπερτασικά φάρμακα και ινσουλίνη.
Το κείμενο επιμελήθηκε ο Φαρμακοποιός
Πολύζος Απόστολος
Εξειδικευθείς
Εξειδικευθείς στην Ιατρική Ψυχολογία
&
εξειδικευθείς στην Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιογραφία:
Oxford handbook κλινικής ιατρικής “R.A .Hope, J.M.Longmore, S.K.Mc Manus, C.A. Wood-Allum”
Ιατρική Μικροβιολογία Αντωνιάδης Α. Αντωνιάδης Γρ., Λεγάκης Ν. , Τσελεντης Ι., Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης
Harrison ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Kasper D., Braunwald E. , Fauci A. , Hauser S. , Longo D. , Jameson L.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ